Μία μικρή ανακεφαλαίωση με τις έως τώρα ασκήσεις, για όσους θέλουν να έχουν μαζεμένες τις οδηγίες.
1. ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ: Φωτογραφίζουμε το ίδιο ακριβώς κάδρο, έχοντας εστιάσει πάντα στο ίδιο σημείο, με όσα διαφορετικά διαφράγματα μπορούμε, ώστε να δούμε τις διαφορές στο βάθος πεδίου. Αν η μηχανή μας δεν μας λέει ξεκάθαρα την τιμή του διαφράγματος, πειραματιζόμαστε με τα μενού "πορτραίτο", "τοπίο" κτλ. 2. ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Βρίσκουμε ένα κινούμενο θέμα (πχ, ένας φίλος που κουνάει το χέρι του, ή ένας μετρονόμος). Φωτογραφίζουμε το ίδιο ακριβώς κάδρο, έχοντας εστιάσει πάντα στο ίδιο σημείο, με όσες διαφορετικές ταχύτητες μπορούμε, ώστε να δούμε τις διαφορές στην καταγραφή και το πάγωμα της κίνησης. 3. ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ / ISO: Πάλι φωτογραφίζουμε ένα σταθερό θέμα, εστιάζοντας πάντα στο ίδιο σημείο. Αλλάζουμε τα ISO, από την χαμηλότερη ως την υψηλότερη τιμή του, για να εντοπίσουμε διαφορές στο "θόρυβο" της φωτογραφίας. Αν δεν εντοπίζουμε στη μηχανή μας δυνατότητα αλλαγής του ISO, πειραματιζόμαστε στα αυτόματα μενού νύχτας και μέρας. 4. ΦΩΤΟΜΕΤΡΗΣΗ: Φωτογραφίζουμε όπως σε όλες τις προηγούμενες ασκήσεις το ίδιο θέμα, σταθερά εστιασμένο. Φωτογραφίζουμε μία φορά σύμφωνα με αυτό που μας δίνει το φωτόμετρο της μηχανής μας (0), μία υποεκθέτοντας (-1 ή -2) και μία υπερεκθέτοντας (+1 ή +2) για να δούμε τις διαφορές. 5. ΦΑΚΟΙ: Αν η μηχανή μας διαθέτει ζουμ, παραμένουμε σε ένα σταθερό σημείο (με τρίποδο ή χωρίς) και φωτογραφίζουμε σε πολλές διαφορετικές εστιακές αποστάσεις το ίδιο ακριβώς θέμα. Παρατηρούμε ότι όσο μεγαλώνει το ζουμ, πηγαίνοντας προς τηλεφακό δηλαδή, περιορίζονται τα πράγματα που "χωρούν" στο κάδρο μας, και φαίνονται συγχρόνως σα να έρχονται πιο κοντά. Όσοι δεν έχουν ζουμ, αλλά διαθέτουν διαφορετικούς φακούς, κάνουν την ίδια άσκηση αλλάζοντας τους φακούς τους, κρατώντας πάντα σε σταθερό σημείο τη μηχανή. 6. ΓΡΑΜΜΕΣ: Χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς, φωτογραφίζουμε γραμμές. Είτε αφαιρετικό είτε περιγραφικό το αποτέλεσμα, θέλω να πειραματιστείτε με τις γραμμές στο κάδρο και τη δυναμική τους. 7. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ: Φωτογραφίζουμε το σπίτι μας με όσο πιο "φρέσκια" ματιά μπορούμε. Το σπίτι είναι ένας χώρος που τον βλέπουμε συνεχώς, γι'αυτό και συνήθως παραβλέπουμε τις ενδιαφέρουσες πλευρές του. Φωτογραφίζουμε από ασυνήθιστες γωνίες λήψης, λεπτομέρειες, πράγματα που δεν είναι αυτά που συνήθως παρατηρούμε. * Κάθε εβδομάδα μου στέλνετε 3-4 φωτογραφίες από την αντίστοιχη άσκηση στο email μου penelopetripatzi@gmail.com , μέχρι 1 μέρα πριν το μάθημα, για να τις συγκεντρώσω και να τις δούμε μαζί από κοντά.
0 Comments
Προγραμματίζουμε ομαδική επίσκεψη στις εκθέσεις φωτογραφίας του Athens Photo Festival '13, που στεγάζονται στην Τεχνόπολη. (Κάποιοι ήδη συναντηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, οι υπόλοιποι αυτή την Τρίτη!)
Για περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ: http://photofestival.gr/main-programme/ ΠΟΥ: Είσοδος Τεχνόπολης (στην οδό Περσεφόνης) ΠΟΤΕ: Τρίτη, 19/11/13, 19.00 ΠΟΣΟ: Εισιτήριο 3 ευρώ (ειδική τιμή ομάδας) *Με το εισιτήριο καλύπτεται και η επίσκεψη στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, όπου στεγάζεται άλλη έκθεση, δεν θα πάμε όμως μαζί. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα, που είναι και η τελευταία του φεστιβάλ. ![]() Ο φωτογραφικός φακός είναι αυτός που επιτρέπει στο φως να μπαίνει στη φωτογραφική μηχανή. Στις SLR μηχανές είναι ανεξάρτητος από το σώμα της μηχανής και άρα μπορεί να αλλαχθεί, ενώ στις compact μηχανές είναι ενσωματωμένος, καλύπτοντας συνήθως αρκετές εστιακές αποστάσεις. Το βασικό κριτήριο για να κατατάσσουμε τους φακούς είναι η εστιακή τους απόσταση, η οποία μετριέται σε mm και μας δείχνει πόσο απέχει το οπτικό κέντρο του φακού από το σημείο καταγραφής της εικόνας (ψηφ. αισθητήρας ή φιλμ). Η εστιακή απόσταση είναι αυτή που επηρρεάζει πόσο «μεγενθύνονται» τα πράγματα που βλέπουμε και πόσο εύρος της εικόνας θα εντάξουμε στο κάδρο μας. Επειδή κατασκευαστικά μέσα στο φακό βρίσκεται και το διάφραγμα (στο 99% των περιπτώσεων σήμερα), ένα επίσης πολύ βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός φακού είναι και αυτό. Υπενθυμίζω ότι όσο μικρότερο το νούμερο f τόσο πιο ανοιχτό το διάφραγμα, άρα ονομάζουμε και τον φακό "πιο φωτεινό". ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ
Φακοί-παιχνίδια για ειδικά εφέ (πχ. Lensbaby) ![]() Ευρυγώνιος o Εστιακή απόσταση: 06mm – 45mm . o Βλέπει περισσότερα από το ανθρώπινο μάτι. o Έντονη παραμόρφωση - πχ. καμπύλες γραμμές. Χρήσεις ευρυγώνιου φακού: o Τοπίο. o Κτίρια. o Φωτογραφία δρόμου. o Δημιουργικές παραμορφώσεις. Σημείωση: Ο "τριανταπεντάρης" είναι ο ιδανικός κατά πολλούς φακός για φωτογραφία δρόμου, καθώς μας επιτρέπει να εντάσσουμε μεγάλο εύρος στο κάδρο μας, με λιγότερο έντονες παραμορφώσεις, και είναι και πολύ διακριτικός, όχι μεγάλος δηλαδή σε διαστάσεις. ![]() Παράδειγμα παραμόρφωσης που προκύπτει χρησιμοποιώντας έναν ευρυγώνιο φακό. Αν έχουμε μπροστά μας αυτό τον κάναβο, με παράλληλες και κάθετες γραμμές (πάνω σκίτσο), το αποτέλεσμα που θα έχουμε θα θυμίζει περισσότερο παρενθέσεις παρά ευθείες γραμμές (κάτω σκίτσο). Όσο μικρότερη η εστιακή απόσταση του φακού, τόσο μεγαλύτερη η παραμόρφωση, ενώ όσο πλησιάζουμε προς τον "κανονικό" φακό, η παραμόρφωση αρχίζει να εξαλείφεται. ![]() Κανονικός o Εστιακή απόσταση: 45mm – 60mm. o Βλέπει όπως και το ανθρώπινο μάτι. o Φυσική προοπτική . Χρήσεις κανονικού φακού: o Σχεδόν τα πάντα! Σημείωση: Ο "πενηντάρης" είναι, όπως έχουμε πει πολλές φορές, ο αγαπημένος φακός πολλών φωτογράφων. Σε όλες τις σχολές οι σπουδαστές φωτογραφίας ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν με τον κλασσικό "πενηντάρη" φακό, γιατι έχοντας σταθερό φακό (όχι ζουμ) και μάλιστα με τη φυσική προοπτική που έχει ο συγκεκριμένος, εξασκείται περισσότερο το μάτι και φτάνουμε στο επιθυμητό καδράρισμα της εικόνας ίσως λίγο πιο δύσκολα, αλλά πιο συνειδητά κάθε φορά. Εκτός αυτού, είναι ο πιο καλός οικονομικός φακός που μπορούμε να βρούμε! ![]() Τηλεφακός o Εστιακή απόσταση: 60mm – 2000mm. o Συμπιεσμένη προοπτική. o Φέρνει πιο κοντά τα πράγματα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Χρήσεις τηλεφακού: o Πορτραίτο. o Σπορ. o Άγρια φύση. o Όπου χρειάζεται πολύ μικρό βάθος πεδίου. Σταθεροί φακοί o Έχουν μία συγκεκριμένη εστιακή απόσταση. o Πολύ πιο σταθερή κατασκευή. o Πολύ καλή σχέση κόστους/ποιότητας . ![]() Ζουμ φακοί o Έχουν διαφορετικές εστιακές αποστάσεις, μπορεί δηλαδή κανείς χωρίς να κινηθεί, να δει διαφορετικά πράγματα στο κάδρο του. o Προσφέρουν ευκολία στην σύνθεση του κάδρου, όμως χάνουν συνήθως σε ποιότητα. o Συχνά, στους οικονομικούς ζουμ φακούς, βλέπουμε διπλό νούμερο στο f (διάφραγμα). Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σταθερό διάφραγμα, αλλά μεταβλητό. Στο παράδειγμα του Nikkor 18-55mm, f 3.5-5.6 που βλέπουμε στην εικόνα, έχουμε διάφραγμα f3.5 όταν είναι στα 18mm, αλλά διάφραγμα f5.6 όταν είναι στα 55mm. o Πιο περίπλοκη κατασκευή, άρα κατά μέσο όρο πιο ακριβοί. o Όχι καλή σχέση κόστους/ποιότητας . ![]() Μάκρο φακοί o Έχουν το χαρακτηριστικό ότι εστιάζουν σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις από τους υπόλοιπους φακούς. o Χρησιμοποιούνται στη "μακρο-φωτογραφία", δηλαδή όταν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι σε διαστάσεις μεγαλύτερες από τις φυσικές (πχ. έντομα, λουλούδια κτλ.) Τι "βλέπουν" φακοί διαφορετικών εστιακών αποστάσεων από το ίδιο ακριβώς σημείο:
|